Hem » FAQs » Vad är ett Antigentest?

Vad är ett Antigentest?

  • av

Antigentester – ofta kallade snabbtester eller covidtester– används för att snabbt testa pågående infektion. Alla våra tester kan användas för pågående infektion.

Antigentester används för att påvisa om du har en aktiv infektion av Covid-19. Antigentester ger i allmänhet resultat på 5 -15 minuter.  Antigentesterna kräver minimal utbildning och utrustning och är enkla att använda om man följer instruktionen.

Det fungerar genom att man blandar ett prov som tas via hals, saliv eller näsa med en så kallad buffertlösning som släpper loss specifika virala proteiner. Denna kombination appliceras sedan på en speciell pappersremsa som innehåller en skräddarsydd antikropp optimerad för att binda dessa proteiner för att se om de är närvarande. Som ett graviditetstest återspeglas resultatet med ett färgat streck på pappersremsan. Processen kräver inget laboratorium och man får svar på ca 15 minuter.

Du har säkert hört talas om PCR-test som användas för att undersöka om en person har en pågående infektion med Covid-19. Testet visar om det finns arvsmassa från viruset som orsakar infektionen. Ett PCR test skickas till laboratorium och är väldigt säkert och känsligt. Denna process kan ta timmar, ofta dagar och kräver sofistikerad laboratorieutrustning. Vanligtvis analyseras ett prov i taget, även om det finns maskiner som kan bearbeta flera prover. Även om provet måste skickas till ett laboratorium, levererar den tidskrävande processen eftersom resultaten nästan 100% exakta resultat för att upptäcka infekterade människor när det finns virus.

Antigentester kan i stor utsträckning användas som ett komplement till PCR- testning när man behöver ett snabbt svar. Antigentester användas även för patientnära testning inom vården för personer med misstänkt covid-19.  Provet för antigentest tas med fördel tidigt i infektionsförloppet när virusnivåerna är som högst.

Vid positivt resultat av antigentest rekommenderas alltid att ta ett PCR-test för att du ska kunna vidta rätt åtgärder och för att FHM ska få in rätt statistik.

Category: Våra tester

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *